Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Postel: Grenswandeling 14km.

GPS
RouteInformatie

De start van deze wandeling ligt bij de toegangspoort van de Abdij van Postel.
De Abdij van Postel is een Norbertijnenabdij. Het zijn de Norbertijnen die sinds de 12e eeuw de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Vanwege hun witte pij noemt men ze 'witheren'. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt en om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwen ze bier en maken ze kaas. Deze producten worden in de abdijwinkel verkocht.
We lopen langs de toegangspoort en lopen over de lange laan langs de abdij door de bossen. Via verschillende bospaden komen we bij de Postelsche Dijk die we oversteken.
Via een onverharde lange zandweg lopen we langs de bosrand en na enige tijd komen we bij een monument op de plek waar in de 2e wereldoorlog een vliegtuig is neergestort.
We blijven langs de bosrand van de Bladelse Heide en over de onverharde Arendonkseweg lopen. Na enige tijd buigen we af naar een groot meer met een schiereiland in het water, midden in de bossen. Hier kan men rondom het meer lopen.
Daarna keren we terug naar de Arendonkseweg en lopen naar de grensovergang met Nederland bij grenspaal 197 en steken de Eerselseweg over.
Nu gaan we de onverharde Grensweg een tijd volgen door de bossen van de Luijksgestelse Heide. Voor de Warandeheide gaan we naar rechts en lopen langs het Spreeuwenbos. We zien aan de rechterzijde een grote golfbaan.
Na enige tijd komen de eerste huizen van Postel weer in zicht en komen we weer uit op de Eerselseweg.
Hier gaan we naar links en lopen naar het beginpunt van deze route bij de toegangspoort van de Abdij van Postel.

Abdijlaan
Oorlogmonument
Bosmeer
Grenspaal 197
Abdijkerk


Postel: Reuselse Moeren 14km.

GPS
RouteInformatie

De start van deze wandeling ligt bij het restaurant van de Postelsche Hofstee, op de grens van Nederland en België aan de Postelsche Dijk.
We steken de Postelsche Dijk over en lopen over een onverharde weg naar grenspaal 201, waarna we de onverharde Grensweg een tijdje gaan volgen naar grenspaal 202.
Ruim voor grenspaal 202 gaan we rechts een smal pad in langs een weiland en lopen naar het natuurgebied van de Reuselse Moeren.
Als snel passeren we een vogelkijkhut en even later bij een smalle beek, rechts van ons liggen verschillende grote en kleine waterplassen.
We blijven de smalle beek geruime tijd volgen, lopen door de bossen naar de Postelsche Dijk en steken deze over.
Via een onverhard pad langs enkele maïsvelden lopen we noordwaarts en zien de "Ouwe Brandtoren" boven de bossen uitsteken. Via een stille asfaltweg bereiken we de "Ouwe Brandtoren" waar een horecagelegenheid is en een klauter- en klimpark.
Dan komen we bij het dubbele beeld van de god van Janus. Dit beeld dat aan twee zijden een gezicht heeft zinspeelt op de hereniging van België en Nederland in 1648. Een informatiebord geeft hier meer informatie over.
Hier ligt ook een kleine cirkel in het bos rond een ven en een kilometer verderop, aan een kaarsrechte weg, ligt een tweede grotere cirkel. Een vroegere ambtenaar liet hier in de bossen een tweetal cirkels aanleggen en zo ontstond er een kopie van de Parijse Place de l'Etoille en de Place de Concorde met daartussen de Champs Elysées.
Aan het einde van de grote cirkel liggen de Stenen der Zaligheden. Een formatie van een achttal grote keien, zodanig gerangschikt dat zij de acht plaatsen in de Nederlandse Kempen aangeven. Een informatiebord geeft meer informatie aan.
Een stukje verderop in de bossen komen we weer bij de grensweg en gaan deze volgen naar grenspaal 200 en daarna komt de Postelsche Hofstee weer in zicht, het beginpunt van deze grenswandeling.

Postelsche Hofstee
Vogelijkhut
Ouwe Brandtoren
God van Janus
Stenen de Zaligheden